Overslaan en naar de inhoud gaan
 
vrouw met halitose

icoon halitoseHalitose

Uit diverse klinische studies blijkt dat één op de vijf mensen in meer of mindere mate last heeft van orale halitose, ofwel een slechte adem. Weet u hoe u een diagnose kunt stellen?

Halitose: van slechte adem tot sociaal isolement

Uit diverse klinische studies blijkt dat één op de vijf mensen in meer of mindere mate last heeft van orale halitose, ofwel een slechte adem. Orale halitose is een groot probleem, zowel voor de patiënt alsook voor zijn/haar naaste omgeving. De aandoening kan namelijk in meer dan één opzicht het leven negatief beïnvloeden: als gevolg van hun slechte adem zijn mensen vaak onzeker en helaas is een slechte adem nog steeds een taboe. Een goede behandeling is dan ook belangrijk. In de meeste gevallen is orale halitose goed te behandelen.

Oorzaken van orale halitose

Klinisch onderzoek* toont aan dat ongeveer 87% van de orale halitose-klachten in de mondholte veroorzaakt wordt, met name door bacteriën en plaque op de tongrug.
Andere oorzaken van orale halitose zijn:

  • Gingivitis en parodontitis
  • Tandplaque en tandsteen
  • Xerostomie
  • Ontstekingen in de mond, neus(holten) en aan de luchtwegen
  • Maag- en darmproblemen (komt zelden voor)
  • Diabetes
  • Extra orale halitose vanuit de longen

De juiste diagnose

Voordat de slechte adem kan worden behandeld, moet de juiste diagnose gesteld worden. Dit gebeurt via een anamnese en een grondig (bacteriologisch) mondonderzoek. Als de diagnose 'Halitose' wordt vastgesteld, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Omdat plaque op de tongrug elke dag accumuleert, is het belangrijk deze dagelijks te verwijderen.

Lange termijn oplossing

Veel patiënten proberen van hun slechte adem af te komen door het gebruik van kauwgom, frisse snoepjes en mondwaters. Deze producten bieden echter een tijdelijke oplossing: ze maskeren de slechte adem door het gebruik van veel mint of menthol. Voor een effectievere aanpak van het probleem is het beter om de oorzaken van het probleem te bestrijden. Dat is precies wat de vier Dentaid Halita-producten doen. Door Halita te adviseren, biedt u uw patiënten een lange termijn oplossing in de strijd tegen Halitose.

Halita

De Dentaid Halita-lijn bestaat uit vier alcoholvrije producten die plaquevorming en de productie van zwavelgassen op de tongrug op effectieve wijze bestrijden. De effectiviteit van deze producten is aangetoond in meerdere wetenschappelijke publicaties.

*Onderzoeken:
Clinical effects of a new mouthrinse containing chlorhexidine, cetylpyridinium chloride and zinc-lactate on oral halitosi. E.G. Winkel et al, J Clin Periodontol 2003; 30: 300–306.
Impact of tongue cleansers on microbial load and taste. M. Quirynen et al,  J Clin Periodontol 2004; 31: 506–510. doi: 10.1111/j.1600-051X.2004.00507.x.
Halitose, foetor ex ore. G. Delanghe et al, Ned. Tijdschrift Tandheelkunde 1998; 105:314-317